Appels

Jonagold
De jonagold is een grote tot zeer grote appel. Hij is zeer gegeerd bij de dagelijkse appeleters. Door de moderne bewaartechnieken kan u hem gedurende het ganse jaar vinden in al onze supermarkten. Het is één van de belangrijkste Europese appelrassen. De jonagold wordt geplukt tussen 10 september en 10 oktober. U herkent hem alvast aan zijn groene schil met een rode blos. Het vruchtvlees van de jonagold is stevig en sappig. Deze prachtige appel is dan ook een echte Belgische appel. Door zijn goede naam en kwaliteit zijn er ondertussen verscheidene mutanten ontstaan van de jonagold. Hiervan telen wij de novajo en de java.

Jonagored
De jonagored is ontdekt in 1980 op het Halense fruitbedrijf van Jos Morren. Deze appel zijn bijnaam is bijgevolg Morren’s Jonagored. De jonagored wordt gezien als de rode broer van de jonagold. Naast zijn hevig rode kleur heeft de jonagored dezelfde kenmerken als de jonagold. Enkel het roomkleurige vruchtvlees van de jonagored is iets steviger en zijn zoet-zuur verhouding is nagenoeg perfect. Deze appel kan net zoals de jonagold het ganse jaar verkocht worden.

Golden Reinders
De Golden Reinders is de verbeterde Golden Delicious. Hij werd ontdekt door M.H. Reinders in Nederland. Deze golden is gladder dan zijn voorganger. De middelgrote tot grote vruchten hebben een groengele kleur. Door hun goede bewaareigenschappen kunnen liefhebbers van deze appel hem vinden vanaf eind september tot eind juli. Hoe langer de golden bewaard wordt, hoe zoeter zijn stevig vruchtvlees zal worden.

Navajo
Novajo is een kleurmutant van de bekende jonagold. Hij werd ontdekt door H. Veulemans uit Glabbeek. Voorlopig wordt deze variëteit nog niet veel geteeld door de fruittelers. De novajo is een grote tot zeer grote appel met een donkerrode blos op een lichtgroene achtergrond. Hij heeft een sappig en stevig vruchtvlees met een geelwitte kleur. Door de moderne bewaartechnieken kan je de novajo vinden tot eind juli.